GOUT DE FRANCE / GOOD FRANCE DINNER, 21 marca 2017
21 marca 2017 roku już po raz trzeci najlepsze restauracje na świecie zaserwują menu inspirowane tradycyjną kuchnią francuską.
Jesteśmy dumni, że również w tym roku zostaliśmy zaproszeni przez Ambasadora Francji w Polsce Pierre’a Lévy do udziału w tym wydarzeniu.
Serdecznie zapraszamy Was do celebrowania razem z nami święta francuskiej sztuki kulinarnej.
Kolację komentowaną z sommelierem rozpoczniemy o godzinie 19:30. Na ten wieczór przygotowaliśmy specjalne menu.
Aperitif
NV DOMAINE CHEVALIER PÈRE&FILS
A.O.C. Crémant de Bourgogne, France (Pinot Noir)
***
Francuska zupa cebulowa z czerwonym winem i grzanką z wołowym rillettes
Soupe à l’oignon au vin rouge avec des croûtons de rillettes de boeuf
French onion soup with red wine and toast with beef rillettes
2015 CHÂTEAU PONTET BEL-AIR
A.O.C. Bordeaux, France (Merlot Cab. Sauvignon)
***
Mule gotowane w białym winie i ziołach podane z sosem śmietanowym i frytkami
Moules-frites au vin blanc, servis avec une sauce à la crème
Mussels in white wine with herbs served with cream sauce and french fries
2014 LA CAVE DU VIEIL ARMAND
A.O.C. Alsace, France (Pinot Gris)
***
Sery regionalne, bakalie, winogrona, chutney ze śliwek
Fromages régionaux, fruits secs, raisins, chutney aux prunes
Regional cheeses, dried fruit, grapes, plum chutney
2010 GOLDEN BELL
A.O.C. Bordeaux, France (Merlot Cab. Sauvignon)
***
Crème brûlée, ciastka z kardamonem i pieczoną białą czekoladą
Crème brûlée, gâteaux au chocolat blanc rôti et à la cardamome
Crème brûlée, cardamom and roasted white chocolate cake
GRAND MARNIER – likier pomarańczowy na bazie koniaku
***
4-daniowe menu z selekcją wina:
190zł / osobę
Rezerwacje przyjmujemy telefonicznie: 58 670 40 41
oraz e-mailowo: restauracja@przystanekorlo